Duurzame alternatieven voor CV-ketel

Duurzame alternatieven voor CV-ketel

Er zijn verschillende CV-ketel alternatieven, maar welke passend is voor jou is afhankelijk van het budget, huidige woning en gewenste mate van duurzaamheid die u nastreeft. Wij hebben op een rij gezet welke duurzame opties er zijn, en de voor- en nadelen van deze producten.
 

De CV-ketel alternatieven

Een CV-ketel werkt op gas om water te verwarmen dat door het systeem stroomt om de woning te verwarmen. Er zijn een aantal producten die de CV-ketel kunnen vervangen, maar er zijn er maar een beperkt aantal die duurzaam zijn. De meest voorkomende producten zijn de warmtepomp, elektrische ketel en zonneboiler. Lees meer over het product, de duurzame impact en de kosten.
 

1. Warmtepomp

Gaat u voor compleet duurzaam, dan is de warmtepomp de beste optie. Deze is volledig elektrisch, en werkt door warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater in te winnen en dit om te zetten in bruikbare energie. Op deze manier wordt de woning verwarmd. Maar denk er wel aan dat hiervoor een volledig geïsoleerde woning en een lage temperatuurverwarming nodig is(zoals vloerverwarming) om het beste rendement te behalen. De investering is behoorlijk, maar het is wel mogelijk om subsidie te krijgen. Daarnaast bestaat een warmtepomp uit een binnen- en buitenunit, waardoor het veel meer ruimte in beslag neemt dan een CV-ketel.

 

Voordelen

 • Volledig duurzaam
 • Subsidie beschikbaar
 • Efficiënte wijze van verwarmen

Nadelen

 • Dure investering
 • Goede woningisolatie nodig (min. energielabel B)
 • Lage temperatuurverwarming nodig

 

2. Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is een duurzaam product voor woningen met een matige isolatie. Een warmtepomp haalt energie uit de omgeving. Voor de omzetting van warmte zuigt de buitenunit verse lucht aan en zit dit om in energie om de woning mee te verwarmen. Het is geschikt voor bestaande bouw, maar er is nog wel gas nodig. Er is een subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een hybride pomp. Het is een mooie tussenstap in het verduurzamen van de woning.  Houd er wel rekening mee dat de binnen- en buitenunit van de pomp best wel wat ruimte in beslag neemt. Daarnaast heeft u ook nog een cv-ketel nodig.

 

Voordelen

 • Matige woningisolatie voldoende
 • Subsidie beschikbaar
 • Goedkoper dan elektrische warmtepomp & eenvoudig te installeren

Nadelen

 • Tussenstap in het verduurzamen
 • Ketel nodig
 • Lage temperatuurverwarming nodig

 

3. Elektrische ketel

Met een elektrische ketel verbruik je geen gas meer, want het bevat een elektrisch verwarmingselement in plaats van een branden en warmtewisselaar om het water te verwarmen. Het is een flink investering, en niet per se de meest duurzame keuze. Daarnaast is het ook niet mogelijk om een subsidie te krijgen. Plus bij een elektrische ketel is een boiler nodig voor warm water, zoals een zonneboiler. Het gebruik van de ketel wordt een stuk duurzamer, als de elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen.

 

Voordelen

 • Volledig elektrisch, van het gas af
 • Geen productie van CO2
 • Weinig onderhoud nodig

Nadelen

 • Hoge investering (in isolatie en zonnepanelen om duurzaam te zijn)
 • Geen subsidie beschikbaar
 • (zonne)Boiler nodig voor warm water

 

4. Zonneboiler

Als u veel warm water gebruikt, is de zonneboiler een interessante optie. Echter, deze kan niet op zichzelf kan staan. Hiervoor heeft u dus ook zonnepanelen en een cv-ketel nodig. De werking is heel simpel. De panelen op het dak vangen zonlicht op. Dit wordt omgezet in warmte om een vloeistof te verwarmen dat via een buizensysteem de woning verwarmd. Is de vloeistof afgekoeld, dan wordt dit opnieuw naar de panelen gestuurd om te verwarmen. Het proces herhaalt zich vervolgens. Is er niet genoeg zonlicht beschikbaar. Dan moet dus nog een extra verwarmingsproduct, zoals een (elektrische) CV-ketel, worden ingezet om de woning te verwarmen.  

 

Voordelen

 • Minder gasverbruik & minder CO2 uitstoot
 • Verbetert energielabel woning
 • Subsidie beschikbaar

Nadelen

 • Extra investering in warmtepomp of ketel voor verwarmen van woning
 • Duurder in aankoop dan boiler
 • Zonnepanelen nodig om duurzaam te werken

 

Kosten CV-ketel alternatieven

Er hangt dus wel een prijskaartje aan bovengenoemde duurzame producten. Zo bent u voor een volledig elektrische warmtepomp tussen de € 6.000 en € 20.000 kwijt (excl. subsidie). De hybride warmtepomp komt op een aanschafwaarde van zo’n € 5.000 en de elektrische CV-ketel kost tussen de € 1.500 en € 3.000 inclusief montage. Bij laatstgenoemde heeft u dus nog een boiler nodig om het water te verwarmen. Gaat u direct voor de duurzame optie, de zonneboiler, dan kost dit nog ruim € 3.000 extra.
 

Subsidie voor warmtepomp en zonneboiler

Voor het vervangen van de CV-ketel voor een warmtepomp of zonneboiler kunt u een subsidie krijgen. Afhankelijk van uw keuze kan de subsidie oplopen tot een paar duizend euro. Maar het blijft een flinke investering.
 

Benieuwd wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot het verduurzamen van uw woning? Wij geven graag een passend advies voor uw situatie. Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek of doe alvast de online huisscan.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
4 dingen die u moet weten als u zonnepanelen heeft aangeschaft
4 dingen die u moet weten als u zonnepanelen heeft aangeschaft

Gefeliciteerd! U heeft zonnepanelen op uw dak geïnstalleerd! Laat het zonnige weer maar komen! In principe heeft u geen omkijken naar het...

Hoe werkt een warmtepomp
Hoe werkt een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp? Een warmtepomp is veel in het nieuws geweest, omdat het product op milieuvriendelijke wijze voor een verwarmde...

4-redenen-om-jouw-woning-in-de-zomer-te-isoleren
4 redenen om jouw woning in de zomer te isoleren

Woningisolatie, dat is toch om de warmte binnen te houden en niet nodig in de zomer? Maar dat klopt niet helemaal. Het kan juist veel voordeel...

Een duurzame toekomst tegemoet met een warmtepomp
Een duurzame toekomst tegemoet met een warmtepomp

Met een warmtepomp kun je je huis toekomstbestendig maken. Er zijn twee soorten warmtepompen geschikt voor bestaande woningen: hybride- en all...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2022, Energiewacht

Alle rechten voorbehouden.  Voorwaarden, Privacy en Disclaimer

Wij zijn Energiewacht

Energiewacht, Geas Energiewacht en Energiewacht Groep gaan samen verder als één bedrijf onder één naam.

Sluiten