Wat is een modulerende CV-ketel

Wat is een modulerende CV-ketel

Tegenwoordig zijn vrijwel alle nieuwe CV-ketels modulerend. U heeft bij deze toestellen een soortgelijke modulerende thermostaat nodig. Maar wat betekent dat eigenlijk? We leggen uit hoe een modulerende CV-ketel werkt en wat de voordelen daarvan zijn.

 

Hoe werkt het?

Een modulerende CV-ketel kan het vermogen van het toestel aanpassen aan de vraag naar warmte. De ketel schakelt niet uit als de ingestelde temperatuur in huis bijna is bereikt; de (gas)brander gaat minder hard werken. Op deze manier houdt het toestel de watertemperatuur op een constant niveau. Daardoor schommelt de temperatuur in huis minder, er is snel warm water beschikbaar en de ketel hoeft minder hard te werken.

 

Oudere toestellen zijn vaak aan/uit ketels. Deze CV-ketels hebben slechts 2 standen: ze staan uit of draaien op vol vermogen. Als u de thermostaat slechts één graad hoger zet, werkt het toestel onnodig hard. Dit merkt u bijvoorbeeld aan de radiatoren, deze zijn vaak heet (aan) of koud (uit).

 

Voordelen van moduleren

Een modulerende CV-ketel heeft verschillende voordelen ten opzichte van een aan/uit ketel:

  • Minder temperatuurschommelingen in huis
  • Een lager energieverbruik
  • De CV-ketel gaat langer mee (minder slijtage)
  • Werkt efficiënter met vloerverwarming

 

Dit type ketel kan dus voor meer comfort zorgen en tegelijkertijd de energierekening verlagen.

 

Heb ik een modulerende ketel?

Aan de buitenkant van een ketel is niet te zien of deze modulerend is. De meest eenvoudige manier om dit te controleren is door de handleiding van de ketel of de thermostaat erop na te slaan. Voor het aansturen van de CV-ketel heeft u namelijk ook een modulerende thermostaat nodig. Dit is overigens niet hetzelfde als een slimme thermostaat.  

 

Opentherm protocol

Niet elke modulerende thermostaat werkt met elke CV-ketel. Hiervoor is het zogenaamde ‘OpenTherm protocol’ ontwikkeld. Een ketel met dit protocol kan met alle modulerende thermostaten communiceren. U bent dus niet meer afhankelijk van het merk ketel en kunt zelf kiezen uit het ruime aanbod thermostaten. Bekijk de gebruikershandleiding om na te gaan of uw verwarmingsketel Opentherm ondersteunt. 

 

Modulerende circulatiepomp

CV-ketels die na 2015 zijn geproduceerd hebben ook een modulerende circulatiepomp. Net als de brander kan dit onderdeel het vermogen aanpassen aan de vraag naar warmte. Hierdoor werkt de pomp een stuk zuiniger en is de ketel stiller.

 

Wilt u ook profiteren van de voordelen van een modulerende CV-ketel? Bekijk ons aanbod CV-ketels van onder andere Remeha en Intergas.

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Cv-ketel en airco combineren
Cv-ketel en airco combineren

Je cv-ketel en airco combineren, je vraagt je vast af waarom je dat zou doen. Een cv-ketel zorgt ervoor dat het lekker warm is in huis en dat je...

Cv-ketel op waterstof
Cv-ketel op waterstof

Is waterstof een goed alternatief voor aardgas? In 2050 neemt ons land afscheid van aardgas als brandstof om onze woningen en water te...

Een cv-ketel kopen of huren?
Een cv-ketel kopen of huren?

Ben je opzoek naar een nieuwe cv-ketel en blijf je twijfelen tussen huren of kopen? Helemaal niet zo gek, iedereen heeft het tegenwoordig over...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2022, Energiewacht

Alle rechten voorbehouden.  Voorwaarden, Privacy en Disclaimer

Wij zijn Energiewacht

Energiewacht, Geas Energiewacht en Energiewacht Groep gaan samen verder als één bedrijf onder één naam.

Sluiten