4 dingen die u moet weten als u zonnepanelen heeft aangeschaft

4 dingen die u moet weten als u zonnepanelen heeft aangeschaft

Gefeliciteerd! U heeft zonnepanelen op uw dak geïnstalleerd! Laat het zonnige weer maar komen! In principe heeft u geen omkijken naar het systeem. Zodra er licht op de panelen valt, gaat de installatie vanzelf voor u aan het werk. De panelen krijgen wel flink wat te verduren op het dak, waaronder wind, kou of viezigheid. We geven een aantal tips waarmee u het maximale uit de installatie haalt.

 

1.Opbrengst monitoren

Wanneer u bij Energiewacht zonnepanelen aanschaft, krijgt u na de installatie van uw zonnepanelensysteem, een inlog voor een online omgeving toegestuurd. Via een portal of app kunt u de prestaties van uw zonnepanelen in de gaten houden. U ziet de totale hoeveelheid opgewekte energie en vaak ook de prestatie per paneel. Presteert één onderdeel minder dan de rest? Mogelijk is er een paneel vies of is er een probleem met de omvormer. Houd er wel rekening mee dat de maandelijkse opbrengst van zonnepanelen sterk kan verschillen.

 

2.De omvormer vervangen

De omvormer is een belangrijk onderdeel van een zonnepanelensysteem: het apparaat zet  opgewekte gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom. U kunt één centrale omvormer in huis hebben, of elk paneel heeft een eigen micro-omvormer. De gemiddelde levensduur van een omvormer is ongeveer 15 jaar, dat is korter dan de installatie meegaat. Het onderdeel zal dus minimaal eenmaal vervangen moeten worden. Een defecte omvormer herkent u aan een storing, dit kunt u op het apparaat zelf of aan de prestaties van uw systeem zien. Neem contact op met uw installateur als de omvormer aan vervanging toe is of defect blijkt.

 

3.Zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen zijn voorzien van een zelfreinigende laag. Hierdoor spoelt de regen het meeste vuil van het oppervlak af. Toch kunnen er hardnekkige vlekken, zoals vogelpoep, op een paneel achterblijven. In dat geval is het aan te raden om het paneel te (laten) reinigen, omdat het invloed heeft op de prestatie van de installatie.

 

In het algemeen raden we aan om zonnepanelen eens in de paar jaar te reinigen. Op een plat dak liggen de panelen onder een kleinere hoek, waardoor vuil er minder makkelijk afspoelt. Dan kan het vaker nodig zijn. Houd de prestaties van uw systeem in de gaten om na te gaan of het tijd is voor een schoonmaakbeurt. Lees ook hoe u zonnepanelen kunt schoonmaken.

 

4.Levensduur van zonnepanelen

Bij vrijwel alle panelen krijgt u een vermogensgarantie van 25 jaar: de fabrikant garandeert dat de zonnepanelen na deze periode nog 80 tot 90 procent van het originele vermogen leveren. Door periodiek onderhoud uit te voeren, bijvoorbeeld door de panelen schoon te maken of de omvormer af te stoffen, kunt u de levensduur van het systeem verlengen.

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
De 10 meest gestelde vragen over zonnepanelen
De 10 meest gestelde vragen over zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen is investering die niet iedereen zomaar maakt. Veel mensen hebben nog een aantal vragen voordat ze besluiten om...

Zonnepanelen opbrengst per maand
Zonnepanelen opbrengst per maand

De opbrengst van zonnepanelen per maand De opbrengst van zonnepanelen is elke maand anders. Logisch, want de zonuren en weersomstandigheden...

Zonnepanelen reinigen
Zonnepanelen reinigen

Moet ik mijn zonnepanelen periodiek reinigen? Door de zelfreinigende laag die zonnepanelen hebben, is het in principe niet nodig om de...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2022, Energiewacht

Alle rechten voorbehouden.  Voorwaarden, Privacy en Disclaimer

Wij zijn Energiewacht

Energiewacht, Geas Energiewacht en Energiewacht Groep gaan samen verder als één bedrijf onder één naam.

Sluiten