Zonnepanelen: de keuzes

 

Categorieën

Zonnepanelen: de keuzes

Iedereen kan wel zeggen dat zonnepanelen een goede investering zijn en dat het goed is voor het milieu. Dat klopt ook, en je bent ook goed bezig als je kiest door duurzame energie. Toch wil je wel alles weloverwogen doen, waar moet je over nadenken en voor welke keuzes kom je te staan bij de aanschaf van zonnepanelen?

 

Je woning
Jij kiest zelf het aantal zonnepanelen voor jouw woning, logisch. Wel is het gewenst dat je direct de beste keuzes maakt, en die zijn persoonlijk. Houd rekening met je elektriciteitsverbruik, hoeveel geld je zou willen investeren en wat je mooi vindt op je dak. Daarnaast is de ligging, helling van en de ruimte op het dak bepalend voor een maximum van het aantal te plaatsen zonnepanelen.

 

Je gezinssamenstelling
Denk goed na over je gezin nu en in de toekomst. Heb je een jong gezin of woon je samen met twee pubers? Dan verbruik je gemiddeld meer energie voor bijvoorbeeld de vele wasjes of alle devices die elke dag moeten worden opgeladen. Een gemiddeld gezin, heeft 14 panelen nodig om het totale elektriciteitsverbruik te dekken. Zijn je kinderen het huis net uit of woon je met je partner en hond samen? Voor een huishouden met twee personen heb je minder zonnepanelen nodig.

 

Hoelang blijf je wonen in deze woning?
Wens je samen oud te worden in dit huis? Dan is de keuze voor minder panelen, een prima keuze. Maar ga je binnen een aantal jaar verhuizen, dan is het wellicht een goed idee om voor meer panelen te kiezen, omdat er wellicht een groter gezin in komt te wonen. Hiermee maak je het huis aantrekkelijker bij verkoop, ook omdat het energielabel van je huis verbeterd.

 

Het materiaal
Je komt bij de aanschaf van zonnepanelen, niet alleen in aanraking met de verschillende soorten panelen, zoals Poly (het basispaneel), Full Black (comfortpaneel) of Mono Black (de luxe variant). Ook krijg je te maken met de omvormer, de onmisbare schakel in het totale zonnepanelensysteem. De omvormer zet gelijkstroom om naar wisselstroom wat bruikbaar is voor het elektriciteitsnet. Ook hier heb je verschillende varianten van. En dan heb je de (Power) Optimizers nog. Bij traditionele zonnepanelen wordt de totale opbrengst van de panelen bepaald door het zwakste paneel, bijvoorbeeld door vervuiling. Met Optimizers is dat probleem verleden tijd, want hiermee heeft ieder paneel zijn eigen opbrengst. Laat je goed adviseren over alle mogelijkheden!

 

Ga je voor het milieu of de besparing?
Ga ja voor het milieu, dan is het een goede keuze om je totale elektriciteitsgebruik of iets meer te dekken, je kunt altijd terug leveren aan het net, ofwel salderen. Dan weet je zeker dat je voor je elektriciteit een duurzame oplossing hebt. Wellicht is het goed om ook verder te kijken, ga je bijvoorbeeld ook elektrisch koken? En zijn er nog meer zaken die je aan je woning kunt aanpassen en toevoegen om nog meer te verduurzamen en besparen. Benieuwd hoe goed je al bezig bent met het milieu? Maak de klimaatklappers test en je weet hoeveel CO2 jij uitstoot

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Zonnepanelen op een plat dak geschikt?
Zonnepanelen op een plat dak geschikt?

Zonnepanelen op een plat dak geschikt? Denk je erover om zonnepanelen te laten plaatsen maar heb je geen (geschikt) schuin...

Hoe werkt de teruglevering van zonne-energie?
Hoe werkt de teruglevering van zonne-energie?

De energie die je opwekt met zonnepanelen gebruik je direct in je huishouden. De elektriciteit die je extra opwekt kun je terugleveren aan het...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2019, Energiewacht.

Alle rechten voorbehouden.  Voorwaarden, Privacy en Disclaimer