Zonnepanelen opbrengst per maand

Zonnepanelen opbrengst per maand

De opbrengst van zonnepanelen per maand

De opbrengst van zonnepanelen is elke maand anders. Logisch, want de zonuren en weersomstandigheden verschillen. Vaak wordt gedacht dat zonnepanelen in de zomermaanden meer opleveren dan de rest van het jaar, maar is dat ook zo? Lees hier wanneer het rendement maximaal is!

 

Seizoensinvloeden

Zonnepanelen werken op daglicht: Zodra zonlicht het paneel raakt, wordt dit licht omgezet in energie. Om het meeste rendement uit je zonnepanelen te halen, moeten ze dus zoveel mogelijk licht opvangen. Omdat de dagen in de winter kort zijn en de weersomstandigheden vaak bewolkt, wekken zonnepanelen in deze periode minder stroom op dan op dagen met meer zonuren.

 

Ook de temperatuur is van invloed op de werking van zonnepanelen. Door warmte verliezen de zonnecellen hun vermogen, waardoor ze minder energie opwekken. Voor de opbrengst van zonnepanelen gaat het om de temperatuur van het paneel en niet de buitentemperatuur. Op hete dagen kan het paneel ook té warm worden. Zonnepanelen presteren het beste bij een temperatuur van 25 graden. Elke graad hoger dan 25 graden staat ongeveer gelijk aan 0,5% minder vermogen. Gelukkig wordt de warme temperatuur in de zomer gecompenseerd door de grote hoeveelheid zonuren. Hierdoor is het verlies op lange termijn klein.


De meest ideale dag voor zonnepanelen is een onbewolkte voorjaarsdag. De zon staat dan hoog aan de lucht, er zijn veel zonuren en het is nog lekker koel. Ook de wind kan de panelen koelen.

 

Opbrengst per maand

De verschillende seizoenen zijn dus van invloed op de werking van zonnepanelen. In onderstaande grafiek staat de opbrengst per maand weergegeven. De meest rendabele periode voor zonnepanelen zijn de maanden mei, juni en juli. Dan zijn er veel zonuren en is het nog niet te warm. In de winter leveren zonnepanelen de minste energie.

 

 

Wanneer zonnepanelen aanschaffen?

Overweeg je om zonnepanelen te laten plaatsen? Dan kun je dit het beste vóór het zonseizoen doen, in maart of april. Zo profiteer je nog van de meest rendabele maanden van het jaar en haal je direct het optimale rendement uit je zonnepanelen. Weten hoe groot dit rendement in jouw situatie kan zijn? Doe onze zonnepanelencheck en ontvang binnen 24 uur een advies op maat!

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Zonnepanelen op een plat dak geschikt?
Zonnepanelen op een plat dak geschikt?

Zonnepanelen op een plat dak geschikt? Ben je van plan om zonnepanelen te laten plaatsen maar heb je geen (geschikt) schuin dak? Dan hebben...

Hoe werkt de teruglevering van zonne-energie?
Hoe werkt de teruglevering van zonne-energie?

Energie die je opwekt met zonnepanelen gebruik je direct in je woning. Extra opwekte elektriciteit kun je terugleveren aan het net. Dat wordt ook...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2020, Energiewacht.

Alle rechten voorbehouden.  Voorwaarden, Privacy en Disclaimer

Corona virus (COVID-19)

Lees meer over de maatregelen die Energiewacht heeft genomen tegen het Corona virus..

Sluiten