Slim inzetten van uw eigen opgewekte zonne-energie

Slim inzetten van uw eigen opgewekte zonne-energie

Wekt u uw eigen energie op via zonnepanelen? Op dit moment levert zonne-energie evenveel op als dat het kost via de leverancier, namelijk de kilowattuurprijs inclusief belastingen. Hierdoor maakt het niet uit of je eigen opgewekte stroom gebruikt of de stroom van de leverancier. Maar dit gaat veranderen, waardoor je in de toekomst enkel nog de kilowattuurprijs krijgt voor teruggeleverde stroom. Dan levert het inzetten van je eigen zonne-energie opeens veel meer op!

 

Eigen energie versus energie van de leverancier

Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat men 30% van de eigen zonne-energie zelf gebruikt. De overige 70% stroom wordt teruggeleverd aan het net. Dit kan dan door anderen gebruikt worden via de energieleverancier. Maar door de eigen zonne-energie slimmer in te zetten, verhoog je het percentage aan ‘goedkope’ energie en hoef je minder ‘dure’ energie af te nemen van je energieleverancier.

 

Eigen zonne-energie verbruiken

U verbruikt ook energie wanneer de zon niet schijnt (of als het avond of nacht is) dus ublijft ook stroom afnemen van de energieleverancier. Maar u kunt uw energieverbruik natuurlijk wel aanpassen. Overdag leveren de zonnepanelen de meeste stroom op. Door op hetzelfde moment apparaten aan te zetten, gebruikt u de stroom die u zelf opwekt met de zonnepanelen.

 

Wassen en opladen op zonne-energie

Het elektriciteitsgebruik van huishoudens is soms lastig te sturen. De elektriciteit die u gebruikt, is vaak afhankelijk van het tijdstip. Dan kunt u natuurlijk niet wachten tot er genoeg stroom is opgewekt door de panelen.

Gelukkig zijn een aantal apparaten in en rondom het huis die u wel kunt sturen. Zo kunt u de elektrische auto aan de laadpaal hangen wanneer u deze niet gebruikt en zon schijnt. Maar ook het gebruik van huishoudelijke apparaten zoals de vaatwasser of wasmachine kut u op andere momenten plannen. Zet de vaatwasser of wasmachine overdag aan in plaats van in de avond, zodat deze apparaten de opgewekte zonne-energie verbruiken. Dit geldt uiteraard ook voor andere apparaten.

 

Zonne-energie opslaan in accu’s

Het direct gebruiken van de opgewekte zonne-energie is dus niet altijd haalbaar, gezien u de elektriciteit op een ander tijdstip nodig kan hebben. Maar het is ook mogelijk om de energie op te slaan in accu’s. Zo kunt u de zonne-energie op een later moment gebruiken. Het nadeel van een accu is dat deze op dit moment nog beperkt is qua capaciteit, en ook nog eens behoorlijk prijzig. Het is ook niet het meest duurzame product om te produceren en recyclen. Hier kan in de toekomst uiteraard nog verandering in komen.

 

Salderingsregeling optimaal gebruiken

Bent u van plan om op korte termijn zonnepanelen aan te schaffen? Dan kunt u de komende jaren nog profiteren van de salderingsregeling. Zo kunt u de eigen opgewekte zonne-energie wegstrepen tegen de energie van de leverancier die u gebruikt heeft. Dit bespaart u een hoop geld, zonder dat u het verbruik moet aanpassen. Waarschijnlijk wordt vanaf 2023 de regeling afgebouwd, en kunt u ieder jaar minder salderen.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
4 dingen die u moet weten als u zonnepanelen heeft aangeschaft
4 dingen die u moet weten als u zonnepanelen heeft aangeschaft

Gefeliciteerd! U heeft zonnepanelen op uw dak geïnstalleerd! Laat het zonnige weer maar komen! In principe heeft u geen omkijken naar het...

De 10 meest gestelde vragen over zonnepanelen
De 10 meest gestelde vragen over zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen is investering die niet iedereen zomaar maakt. Veel mensen hebben nog een aantal vragen voordat ze besluiten om...

Zonnepanelen opbrengst per maand
Zonnepanelen opbrengst per maand

De opbrengst van zonnepanelen per maand De opbrengst van zonnepanelen is elke maand anders. Logisch, want de zonuren en weersomstandigheden...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2022, Energiewacht

Alle rechten voorbehouden.  Voorwaarden, Privacy en Disclaimer

Wij zijn Energiewacht

Energiewacht, Geas Energiewacht en Energiewacht Groep gaan samen verder als één bedrijf onder één naam.

Sluiten