Hoe werkt de teruglevering van zonne-energie?

Hoe werkt de teruglevering van zonne-energie?

Energie die je opwekt met zonnepanelen gebruik je direct in je woning. Extra opwekte elektriciteit kun je terugleveren aan het net. Dat wordt ook wel salderen genoemd. Over die energie ontvang je een vergoeding. Hieronder lees je meer over het terugleveren van zonne-energie.

 

Teruglevering van zonne-energie, hoe werkt dat?

De energie die zonnepanelen opwekken kun je direct gebruiken in jouw woning. Vaak wek je overdag meer energie op dan je verbruikt. De extra opgewekte energie die je opwekt, wordt automatisch teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Die gebruik je op de momenten dat je geen energie opwekt. Je neemt dan weer energie van het net af en dit wordt weggestreept tegen de energie die je hebt teruggeleverd. Dit wordt salderen genoemd.

 

Aanmelden voor saldering

Wanneer je zonne-energie teruglevert aan het net, kom je in aanmerking voor een vergoeding. Daarvoor moet je je eerst aanmelden via energieleveren.nl. Zo is de netbeheerder en energieleverancier op de hoogte van het terugleveren van energie. Je moet daarbij aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je wekt energie op en levert terug aan het elektriciteitsnet
  • Je hebt een geschikte elektriciteitsmeter voor terugleveren (slimme meter)
  • Je hebt een kleinverbruiksaansluiting (in het geval van particulier gebruik is dit nagenoeg altijd het geval)

Salderingsregeling zonnepanelen

De energie die je opwekt met zonnepanelen kun je direct gebruiken in je huishouden. Wanneer je meer opwekt dan dat je zelf verbruikt, wordt het overschot terug geleverd aan het net: salderen. De salderingsregeling is een soort subsidie, waarbij de stimulans mede afhankelijk is van de hoogte van de energiebelasting. 

 

De salderingsregeling wordt op termijn aangepast. Het huidige kabinet wil de salderingsregeling vervangen door een terugleversubsidie. Minister Wiebes is bezig met het aanpassen van deze systematiek. Het doel was om de salderingsregeling in 2020 om te buigen naar de nieuwe regeling. In januari 2019 heeft minister Wiebes aangegeven aanpassen van de wetgeving uit te stellen tot in ieder geval 2021. Tot die tijd blijft de salderingsregeling dus van kracht.

 

Stel gerust je vraag

Ben je benieuwd wat de specifieke voordelen voor jouw persoonlijke situatie zijn? Doe dan de online ZonnepanelenCheck en je weet snel welk rendement jij gaat halen, wat de terugverdientijd is en hoeveel geld je kunt besparen met de aanschaf van zonnepanelen. Heb je nog vragen over het terugleveren van energie of de salderingsregeling? Neem dan contact op via: 088-5553000.

 

Doe de ZonnepanelenCheck

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Zonnepanelen reinigen
Zonnepanelen reinigen

Moet ik mijn zonnepanelen periodiek reinigen? Door de zelfreinigende laag die zonnepanelen hebben, is het in principe niet nodig om de...

Zonnepanelen: welke omvormer moet ik kiezen?
Zonnepanelen: welke omvormer moet ik kiezen?

Je zonnepaneleninstallatie kan niet functioneren zonder omvormer. De omvormer is dan ook het meest belangrijke en tegelijkertijd het meest...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail
Reacties (1)
4 april 2019|Cees Wildervanck
Met een ouderwetse draaiende meter hoef je je helemaal niet aanmelden voor saldering. Sterker nog: je krijgt precies evenveel voor je kW terug als je er anders voor betaalt. Uw voorlichting is buitengewoon misleidend!
Beantwoorden
Sluiten

© 2020, Energiewacht.

Alle rechten voorbehouden.  Voorwaarden, Privacy en Disclaimer

Corona virus (COVID-19)

Lees meer over de maatregelen die Energiewacht heeft genomen tegen het Corona virus..

Sluiten