Zonnepanelen op een plat dak geschikt?

Zonnepanelen op een plat dak geschikt?

Zonnepanelen op een plat dak geschikt?

Ben je van plan om zonnepanelen te laten plaatsen maar heb je geen (geschikt) schuin dak? Dan hebben wij goed nieuws! Zonnepanelen kunnen ook op een plat dak worden geïnstalleerd. Bijvoorbeeld op een uitbouw of schuur. Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak moet je wel rekening houden met extra maatregelen. Bovendien is niet ieder plat dak geschikt voor zonnepanelen, o.a. door het gewicht van de panelen. Laat daarom eerst een adviseur controleren of het dak geschikt is.

 

Houd daarnaast rekening met de volgende onderdelen: 

 

1. Montage van de panelen

Om de zonnepanelen op een plat dak te kunnen monteren is er een extra montagesysteem nodig. Daarmee kan de juiste hellingshoek worden gerealiseerd op verschillende soorten platte daken. De meest voorkomende opstellingen zijn: een open opstelling met een frame, of een gesloten opstelling (bijvoorbeeld met plastic bakken).

 

2. Afstand tot de dakrand

Bij het installeren op een plat dak is de afstand tot de dakrand een belangrijk aandachtspunt. Daarbij moet rekening worden gehouden met de verschillende weersomstandigheden, zoals harde wind. Ook dan moeten de panelen blijven liggen. Langs de dakrand kunnen er bijvoorbeeld harde wervelwinden ontstaan, die voor extra kracht op de zonnepanelen zorgt. Een extra veiligheidsmarge is daarvoor nodig. 

 

3. Extra ballast

Om de constructie wat te verzwaren en om ongelukken te voorkomen is er ballast nodig. Afhankelijk van bijvoorbeeld de hoogte van het dak, kunnen we de benodigde ballast bepalen. Er moet daarbij ook rekening worden gehouden met de maximale belasting van het dak. We adviseren je graag over de juiste hoeveelheid ballast voor zonnepanelen op een plat dak.

 

4. Vergunningen

In de meeste gevallen is het niet noodzakelijk een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van zonnepanelen. Heb je een rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument, dan is een vergunning wel noodzakelijk. 

 

Meer weten over zonnepanelen?

Wil je direct profiteren van de meest zonnige maanden van het jaar? Of heb je een vraag over zonnepanelen op een platdak?  Onze adviseurs voorzien je graag van een passend advies. Neem dan contact op via zon@ewacht.nl of bel met 088-5553000

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Hoe werkt de teruglevering van zonne-energie?
Hoe werkt de teruglevering van zonne-energie?

Energie die je opwekt met zonnepanelen gebruik je direct in je woning. Extra opwekte elektriciteit kun je terugleveren aan het net. Dat wordt ook...

Zonnepanelen in de winter rendabel?
Zonnepanelen in de winter rendabel?

Zonnepanelen in de winter Zonnepanelen maken gebruik van zonlicht voor het opwekken van energie. Maar dit betekent niet dat zonnepanelen...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2020, Energiewacht.

Alle rechten voorbehouden.  Voorwaarden, Privacy en Disclaimer

Corona virus (COVID-19)

Lees meer over de maatregelen die Energiewacht heeft genomen tegen het Corona virus..

Sluiten