Welke vragen worden het meest gesteld?
Het kan voorkomen dat je nog een vraag hebt over onze producten of diensten. Kijk dan bij onze veelgestelde vragen. Alle relevante vragen over hebben wij hieronder voor je opgesomd. En staat jouw vraag er niet tussen? Dan kun je die heel gemakkelijk aan ons doorgeven via het formulier onderaan de pagina.
Alle vragen uit de categorie:
Zonnepanelen»Technisch
Zonnepanelen wekken stroom op met behulp van zonlicht. Dat proces wordt het photovoltaïsch effect genoemd. Bij de meeste zonnepanelensystemen wordt energie uit zonlicht opgewekt door gebruik te maken van de halfgeleider silicium, een belangrijk onderdeel van zonnecellen. In het silicium worden elektronen losgemaakt waardoor spanning in de zonnecel ontstaat. Wanneer je meerdere zonnecellen achter elkaar schakelt en samenvoegt in een zonnepaneel kan er stroom gaan lopen in het zonnepaneel. Zo kan zonlicht worden gebruikt voor het opwekken van energie.
Zonlicht en daglicht
Niet alleen direct zonlicht is bruikbaar voor het opwekken van stroom. Ook wanneer het bewolkt is wekt je zonnepanelensysteem elektriciteit op. De stroom die vrijkomt in het zonnepaneelsysteem is gelijkstroom. Om de opgewekte stroom te kunnen gebruiken dient deze gelijkstroom eerst omgezet te worden in wisselstoorm. Voor dat proces is een omvormer nodig.
De omvormer
De gelijkstroom die in je zonnepanelen wordt opgewekt is geen bruikbare stroom voor je woning. Huishoudelijke apparaten werken namelijk alleen op wisselstroom. Voordat je de opgewekte stroom kunt gebruiken zet de omvormer de opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom, dezelfde stroom als die van het elektriciteitsnet. Daarnaast controleert de omvormer je zonnepanelensysteem op prestaties en past deze waar nodig aan. Zo haal je het hoogst haalbare rendement uit je systeem.
Extra informatie nodig?
WIl je meer weten over zonnepanelen, dan helpen onze deskundige adviseurs je graag. Neem contact op met een van onze adviseurs via telefoonnummer 088-5553000 of via mailadres info@ewachtsolar.nl. Of doe de online zonnepanelencheck. Dan weet je direct of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.
Elektrisch vermogen wordt uitgedrukt in watt. Omdat de elektriciteitsproductie van zonnepanelen afhankelijk is van de hoeveelheid zonlicht, wekken zonnepanelen niet constant een gelijkmatige hoeveelheid stroom op. Om die reden wordt bij zonnepanelen het maximale vermogen gebruikt als aanduiding: wattpiek (Wp). Dat is het vermogen van de zonnepanelen dat in een testomgeving bij een standaardtemperatuur en standaard belichting officieel wordt vastgesteld. Eén Wattpiek is de productie van een elektrisch vermogen van 1 watt (W) onder standaardomstandigheden. Daarbij wordt rekening gehouden met:
- De sterkte van de invallende zonnestralen
- De gebruikte richting van de invallende zonnestralen (in de testomgeving is de richting loodrecht op de gepositioneerde cel)
- Het zonnespectrum (luchtmassa: relatieve lengte van de lichtweg door de atmosfeer)
- De temperatuur van de zonnecel (in de testomgeving 25°C)
Wat betekent de term wattpiek voor mij en wat kan ik ermee?
Door te kijken naar het aantal wattpiek kun je zonnepanelen eenvoudig met elkaar vergelijken. Dat doe je als volgt. In Nederland kan ruwweg gesteld worden dat 1 Wattpiek (wp) een opbrengst heeft van circa 0,85 kWh per jaar (in het westen van het land iets hoger, in het oosten iets lager). Een zonnepaneel van 300Wp levert globaal genomen 0,85 kWh * 300Wp = 255 kWh per jaar. Een zonnepaneel van 280Wp levert in diezelfde periode 238 kWh. Met de term wattpiek kun je zonnepanelen dus eenvoudig met elkaar vergelijken.
Meer informatie?
Wil jij profiteren van zonne-energie? Laat je dan voorlichten door onze deskundige adviseurs. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer 088-5553000 of via mailadres zonnepanelen@ewachtsolar.nl. Of doe vrijblijvend onze zonnepanelencheck.
De temperatuur van zonnepanelen kan in de volle zon flink oplopen. Bij hogere temperaturen daalt de opbrengst van zonnepanelen. Voor iedere 10 graden temperatuurstijging daalt de stroomopbrengst met ongeveer 5 procent. Bij de installatie van je zonnepanelensysteem is het dan ook belangrijk rekening te houden met voldoende luchtstroom achter de zonnepanelen. Kies daarom altijd voor een deskundige en gecertificeerde installateur. Dat kan veel geld besparen en opleveren. De installateurs van Energiewacht Solar zorgen bij de installatie voor voldoende luchtstroom achter de zonnepanelen. De temperatuur loopt daarmee niet te hoog op.
De temperatuur van de omvormer
Ook de omvormer mag niet te warm worden. Hoe meer licht er op de panelen valt, hoe warmer de omvormer wordt. Wanneer de temperatuur van de omvormer teveel stijgt, daalt zijn efficiëntie. Onze installateurs zorgen voor voldoende vrije lucht rond de omvormer.
Meer informatie?
Wil jij profiteren van zonne-energie? En ben je op zoek naar een erkende en gecertificeerde installateur? Dan is Energiewacht Solar jouw partner. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer 088-5553000 of via mailadres zonnepanelen@ewachtsolar.nl. Of doe vrijblijvend onze zonnepanelencheck.
Zonnepanelen kunnen zowel op schuine als op platte daken geplaats worden. Bij plaatsing op een plat dak dient wel rekening gehouden te worden met een aantal extra maatregelen, zoals het aanbrengen van ballastgewicht. Omdat de zonnepanelen los op het platte plat dak worden geplaatst, dient de onderconstructie namelijk verzwaard te worden. Onze adviseur vertelt je daar graag meer over. De adviseur kan ook een berekening van het benodigde ballastgewicht voor je uitvoeren.
Afstand tot de dakrand
Heel belangrijk bij het veilig plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is de afstand tot de dakrand. Aan de randen van je dak ontstaan bij harde wind wervelwinden, wat voor extra kracht op je zonnepanelen zorgt. Zonnepanelen kunnen doorgaans niet worden geplaatst op dakkapellen omdat de afstand tot de dakrand te klein is. Het benodigde extra ballastgewicht is in de meeste gevallen te zwaar voor de dakkapel.
Vergunning
Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is van belang om eerst te onderzoeken of je een vergunning nodig hebt. Zeker wanneer je panelen geplaatst moeten worden op een Rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument. Ook wanneer er sprake is van een gebouw dat in een Rijks beschermd stads- of dorpsgezicht ligt kan een vergunning noodzakelijk zijn. Informeer eerst bij je gemeente of kijk op www.omgevingsloket.nl.
Meer informatie
Wil je weten of het plaatsen van zonnepanelen op jouw platte dak tot de mogelijkheden behoort, dan zijn we je graag van dienst met pasklare adviezen. Neem contact op met een van onze adviseurs via telefoonnummer 088-5553000 of via mailadres info@ewachtsolar.nl.
Zodra er geen licht meer op de omvormer valt schakelt deze automatisch uit. De volgende dag, zodra het weer licht wordt, schakelt deze automatisch weer in.
Vragen op categorie:
Stel je vraag
Staat jouw vraag niet in ons overzicht? In onderstaand formulier kun je je vraag kwijt. Nadat wij je vraag hebben ontvangen, nemen we zo snel mogelijk contact met je op.
* Verplicht veld