Welke vragen worden het meest gesteld?
Het kan voorkomen dat je nog een vraag hebt over onze producten of diensten. Kijk dan bij onze veelgestelde vragen. Alle relevante vragen over hebben wij hieronder voor je opgesomd. En staat jouw vraag er niet tussen? Dan kun je die heel gemakkelijk aan ons doorgeven via het formulier onderaan de pagina.
Alle vragen uit de categorie:
Ik heb nog geen zonnepanelen»Informatie over zonnepanelen
We maken onderscheid tussen twee verschillende soorten zonnepanelen: Mono kristallijn zonnepanelen en poly kristallijn zonnepanelen. In dit artikel leggen we de verschillen tussen deze soorten zonnepanelen uit.
De meest voorkomende zonnepanelen op de markt zijn Poly en Mono kristallijnpanelen. Het verschil tussen mono kristallijn zonnepanelen en poly kristallijn zonnepanelen ligt zich voornamelijk in het productieproces. Het grootste verschil is het uiterlijk van de panelen. Mono kristallijn zonnepanelen zijn zwart en poly kristallijn zonnepanelen ogen blauw.
Poly kristallijn zonnepanelen poly
Bij poly kristallijn zonnepanelen wordt het gesmolten silicium sneller afgekoeld, waardoor het materiaal geen tijd heeft om één kristal te vormen. Een zonnecel bestaat hierdoor vervolgens uit meerdere kleine kristallen. Door de goedkopere manier van produceren is een zonnecel van een poly paneel blauw en is de opbrengst lager dan van een mono paneel. Dit opbrengstverschil is echter minimaal.
Mono kristallijn zonnepanelen mono
Tijdens het productieproces van mono kristallijn zonnepanelen worden de individuele kristallen in een zonnecel allemaal in dezelfde richting gelegd. De zonnecel kan zo licht efficiënter naar stroom omzetten. Een mono paneel is zwart en kan enkele procenten meer opbrengen dan een poly kristallijn paneel.
Een zonnepaneel is opgebouwd uit zonnecellen. In de meeste gevallen bestaat een zonnecel uit twee laagjes silicium, een stof die uit zand wordt gehaald. Als er licht op een zonnecel schijnt, gaat er tussen deze twee silicium laagjes een elektrische stroom lopen. Zo wordt er zonne-energie opgewekt.
Om het zonlicht om te zetten naar elektriciteit en vervolgens te gebruiken, zijn er verschillende componenten nodig: zonnepanelen, een omvormer, een montagesysteem en de bekabeling. Samen vormen zij de zonnepaneleninstallatie.
Zodra er licht op het zonnepaneel valt, wordt er gelijkstroom (DC) opgewekt. Gelijkstroom moet eerst omgezet worden in wisselstroom (AC) voordat de stroom bruikbaar is in uw huishouden. Het omzetten van de gelijkstroom naar wisselstroom gebeurt door de omvormer.
De opgewekte stroom gaat via DC kabels van de zonnepanelen op uw dak naar uw omvormer. Hier wordt de stroom omgezet in bruikbare wisselstroom.
Bij het omzetten van gelijkstroom van de zonnepanelen naar wisselstroom voor het elektriciteitsnet, houdt de omvormer rekening met het synchroon lopen van de wisselstroom en de stroom van het net. Ook heeft de omvormer een veiligheidsfunctie. Komt de spanning over de bovengrens, dan schakelt de omvormer zichzelf uit.
Het uiteindelijke doel van de omvormer is het genereren van zoveel mogelijk stroom uit de zonnepanelen. Via AC bekabeling wordt deze stroom naar uw meterkast geleid. In de meterkast is de omvormer doorgaans op een aparte groep aangesloten om overbelasting te voorkomen.
Vervolgens wordt de opgewekte stroom direct ingezet voor de apparaten die op dat moment stroom verbruiken. De overige energie opgeslagen of terug geleverd aan het elektriciteitsnet.
Zonnepanelen reinigen is in principe niet nodig. Zonnepanelen hebben namelijk een zelfreinigende laag. Deze laag zorgt er voor dat het meeste vuil- zoals stof, vogelpoep en bladeren- van de panelen spoelt als het regent. Bij zware vervuiling die niet vanzelf wegspoelt, kan het aan te raden zijn om toch de zonnepanelen te (laten) reinigen. Eens in de paar jaar schoonmaken is dan voldoende.
Ondanks de zelfreinigende laag, is er wel een klein verschil in opbrengst tussen gereinigde en niet-gereinigde zonnepanelen. Dit kan zo’n twee a drie procent verschil in opbrengst per jaar schelen.
Hoe reinigt u zonnepanelen?
Wij adviseren om het schoonmaken van zonnepanelen over te laten aan een gespecialiseerd bedrijf. Wilt u ze toch zelf schoonmaken? Hou dan rekening met onderstaande tips.
Tips bij het reinigen van zonnepanelen:
- Raak de zonnepanelen alleen aan met handschoenen. Als u de zonnepanelen met blote handen aanraakt, laat u sneller vuil of vingerafdrukken achter.
- Maak bij het schoonmaken gebruik van osmose water, kalkvrij of gedemineraliseerd water. Kraanwater bevat kalk en is niet aan te raden.
- Maak gebruik van een zachte borstel of schuimspons, geen metalen voorwerpen.
Vooral niet doen bij het reinigen van zonnepanelen:
- Gebruik geen schuurmiddelen of zure schoonmaakmiddelen, poeders of andere chemische middelen.
- Gebruik geen zout water. Dit kan invloed hebben op de opbrengst door achterblijvende zoutresten.
- Ga niet op de zonnepanelen staan of zitten.
- Maak panelen met breuklijnen of gebroken glas niet schoon. Dit is gevaarlijk, u kunt u verwonden en er is kans op elektrocutie.
Wanneer is de beste tijd om te reinigen?
Eens in de paar jaar de zonnepanelen reinigen is voldoende. Gaat u de zonnepanelen schoonmaken? Doe dit dan vlak vóór het zonnige seizoen. Dan zijn ze op tijd schoon om de beste dagen mee te pikken. De meest rendabele tijd voor zonnepanelen is de lente als de zon veel schijnt maar het nog niet zo warm is.
Anders dan de naam doet vermoeden, leveren zonnepanelen ook energie op in de winter. Zonnepanelen hebben immers geen warmte van de zon nodig, maar licht. Het antwoord op de vraag “Zijn zonnepanelen ook rendabel in de winter?” kunnen we kort beantwoorden met “Ja“. Toch zijn er enkele factoren die ervoor zorgen dat de panelen niet optimaal presteren.
Het is een veelvoorkomend misverstand dat de koude temperaturen zorgen voor een verminderde opbrengst. Door kou ontstaat immers minder weerstand en betere geleiding, wat bijdraagt aan de opbrengst. In de winter zijn de dagen wel korter en is het doorgaans bewolkter dan in de lente- en zomermaanden, waardoor de zon minder lang op de zonnepanelen schijnt. Ook staat de zon lager, wat kan zorgen voor meer schaduwval en verminderde zoninstraling. Het beste is als de zon recht op de panelen schijnt.
De meest rendabele maanden voor zonnepanelen zijn de lentemaanden: Dan staat de zon hoog maar is het wel nog koel. Wilt u deze maanden meepikken? Dan kunt u de zonnepanelen het beste in januari of februari laten installeren. In 2018 was de maand februari erg zonnig, waar zonnepanelenbezitters flink veel voordeel uit hebben gehaald. In februari alleen al werd bijna het dubbele aantal zonuren dan het langjarig gemiddeld aantal gemeten. Dit zorgde voor 20% meer zonopbrengst. Ook de globale instraling, een nog betere indicator voor de uiteindelijke opbrengst van een paneel, lag bijna 50% hoger dan het langjarig gemiddelde van deze maand.
Gaat u zonnepanelen aanschaffen in de winter? Over het algemeen kunnen onze installateurs ook op winterse dagen uw installatie opleveren. De installatie moet dan wel veilig uitgevoerd kunnen worden. Met extreem koude temperaturen in combinatie met sneeuw en/of vorst kan het echter zijn dat uw installatie wordt uitgesteld. Dan is het door gladheid niet veilig om op het dak te werken en zouden onze installateurs enkel het binnenwerk kunnen klaarmaken. Ze zullen dan op een andere dag terug moeten komen om de zonnepanelen op het dak te plaatsen.
Zonnepanelen werken op zonlicht. Dat wil zeggen dat de zonnepanelen stroom opwekken zodra er daglicht is. Het is een fabel dat zonnepanelen alleen in de zomer als de zon fel schijnt stroom opwekken. Sterker, dan worden de panelen vaak té warm waardoor ze zelfs minder opbrengen. Het aantal zonuren is wel van invloed op de werking. Zonnepanelen wekken het meest op, op een zonnige lentedag waar de zon lang aan de hemel staat en de panelen niet te heet worden. De dagen zijn dan lang met veel zonuren, er is weinig bewolking en de koele wind kan de panelen afkoelen.
Het vermogen van zonnepanelen loopt ieder jaar een beetje terug. Dit is een normaal verschijnsel bij alle zonnepanelen. Fabrikanten van zonnepanelen garanderen een minimale opbrengst van 90% na 10 jaar en 80% na 25 jaar. Deze minimale opbrengst is vastgelegd in de vermogensgarantie. In de praktijk blijken zonnepanelen ruim boven deze garantiegrenzen te blijven.
Bij een serieel geschakeld systeem zijn alle zonnepanelen als een serie aan elkaar geschakeld. Hierdoor is de installatie zo sterk als het zwakste paneel. Geeft één paneel minder opbrengst dan is dit van invloed op de gehele installatie. Bij een parallel geschakeld systeem wordt elk paneel individueel geregeld. Als één paneel minder opbrengst geeft, heeft dit geen invloed op de rest van het systeem.
Wij werken met panelen van JA Solar, Canadian Solar, LG en SolarWatt.
Bekijk hier ons aanbod zonnepanelen.
De beste zonnepanelen hebben de juiste keurmerken en certificaten, zijn gemaakt door een fabrikant met voldoende ervaring, hebben een goede garantie en dekken uw energieverbruik.
Kwaliteit zonnepanelen
Een investering in zonnepanelen is een investering voor lange termijn. Daarom is kwaliteit ook belangrijk bij uw keuze in zonnepanelen. Het verschil in kwaliteit zit voornamelijk in de keuze van de materialen, de kwaliteitsnormen tijdens het productieproces en de uitvoering van de productie.
Minimale kwaliteitseisen zonnepanelen
Een zonnepaneel moet voldoen aan minimale kwaliteitseisen. Deze kwaliteitseisen voor zonnepanelen zijn omschreven in de IEC 61215 en IEC 61730. Onafhankelijke testinstanties zoals TÜV voeren standaard tests uit op de zonnepanelen.
Fabrieksinspecties
Gerenommeerde fabrikanten laten hun fabrieken, het productieproces en de kwaliteit van hun zonnepanelen regelmatig inspecteren. Zo laat onze fabrikant JA Solar zich regelmatig controleren door PI Berlin en Solar-IF. Onze andere fabrikant SolarWatt heeft een eigen, door de VDE geaccrediteerd testlaboratorium dat regelmatig moduletests uitvoert.
Kwaliteitscontroles op de producten
We sturen onze eigen Quality Control teams naar de fabrieken van onze PV-leveranciers. De kwaliteitscontrole vindt op locatie plaats vóórdat de panelen verscheept worden. Panelen met defecten of onregelmatigheden worden geweigerd. Zo weten we zeker dat we kwalitatief goed materiaal inkopen.
Keurmerken en certificaten
Hieronder leest u op welke keurmerken en certificaten moet u letten bij de aanschaf van zonnepanelen.
Zonnekeur
Zonnekeur is geen keurmerk voor zonnepanelen, maar voor de installateurs. Zonnekeur installateurs hebben aantoonbaar veel ervaring, hebben het landelijke examen zonne-energie installateur behaald en hebben de praktijk toets met goed gevolg doorstaan. Kiezen voor het Zonnekeur is daarom kiezen voor zekerheid, voor een lang, betrouwbaar en veilig gebruik van zonne-energie. [[servicepartner]] is erkend Zonnekeur installateur.
SEI Erkenning Zonnestroom
Energiewacht is tevens SEI erkend zonnestroom installateur. Dit betekend dat de technisch beheerder voldoende kennis en ervaring heeft op het gebied van zonnestroom en dat er adequaat opgeleide mensen in dienst zijn.
ISO certificaten
Zonnepanelen hebben vaak het ISO 9001 en ISO 14001 certificaat. De ISO 9001 norm geeft aan dat de afdeling van de organisatie die naar kwaliteitsverbetering streeft, voldoet aan bepaalde eisen. De ISO 14001 norm stelt eisen op het gebied van milieumanagement.
CE-markering
Een CE-markering geeft aan dat het product aan de richtlijnen van de EU voldoet. Deze markering moet op het zonnepaneel staan, anders mag het niet verkocht worden in Nederland.
IEC certificaten
De IEC is een commissie die veiligheidsnormen stelt voor elektronica en elektrische onderdelen
TÜV certificaten
De Duitse TÜV goedkeuring wordt wereldwijd gezien als het meest betrouwbare keurmerk voor zonnepanelen. Hierbij wordt vooral gelet op opbrengst, prestatie, levensduur en veiligheid.
RoHS certificaten
De RoHS is een EU-richtlijn die ervoor zorgt dat het gebruik van schadelijke stoffen wordt beperkt.
Fabrikant en garanties
De markt voor zonnepanelen groeit snel. Er komen steeds meer relatief kleine fabrikanten bij. Bij de aanschaf van zonnepanelen is het belangrijk om te zoeken naar een stabiele factor in de markt; een fabrikant die het al langere tijd goed doet.
Een fabrikant die al langer in de markt zit, biedt meer zekerheid met betrekking tot de kwaliteit van de zonnepanelen: deze fabrikant heeft zich immers al bewezen en kent de markt beter dan de nieuwkomers.
Energiewacht koopt zonnepanelen in van de fabrikanten JA Solar, Canadian Solar, SolarWatt en LG.
JA Solar (China) is opgericht in 2005 en SolarWatt (Duitsland) levert al meer dan 20 jaar kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen. LG Electronics, Inc (LG) is een wereldleider en een technologische pionier van consumentenelektronica, mobiele communicatie en huishoudelijke apparatuur. Na vele jaren onderzoek en ontwikkeling heeft LG in 2008 haar eigen zonnepanelenlijn opgezet. LG heeft naast de productie ook de kwaliteitscontrole geheel in eigen handen.
Garantie zonnepanelen
Op zonnepanelen krijgt u doorgaans 10 tot 12 jaar fabrieksgarantie. SolarWatt biedt zelfs als enige op de wereld 30 jaar garantie op haar panelen. Na verloop van tijd loopt het vermogen van zonnepanelen terug, ook hier krijgt u garantie op. De vermogensgarantie is een garantie van de fabrikant die het minimale vermogen van de zonnepanelen aangeeft. Over het algemeen is dit 80% vermogen na 25 jaar.
Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, is onder andere afhankelijk van uw energieverbruik en uw beschikbare dakoppervlak. In de meest ideale situatie wekt u evenveel stroom op dan u verbruikt.
Als u weet hoeveel u per jaar verbruikt, weet u ook hoeveel de zonnepanelen in totaal zouden moeten opwekken. Vervolgens kunt u berekenen hoeveel van uw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Als u weet hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen, kunt u berekenen welk soort paneel u nodig heeft.
Uw jaarlijks energieverbruik
Met zonnepanelen wekt u uw eigen energie op. Meer energie opwekken dan u daadwerkelijk verbruikt, is niet rendabel. De vergoeding die u hiervoor krijgt is hiervoor te laag. Daarom is het goed om de hoeveelheid energie die u wilt opwekken met zonnepanelen af te stemmen op uw jaarlijks verbruik. Uw jaarlijks verbruik kunt u terugvinden op de jaarrekening van uw energieleverancier. Het verbruik wordt aangegeven in aantal kWh.
Probeer ook rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen. Gaat u binnenkort elektrisch rijden of komt er een gezinsuitbreiding? Dan is het slim om te berekenen hoeveel meer energie u gaat verbruiken dan op dit moment. Gaan de kinderen juist het huis uit, dan gaat u binnenkort minder energie verbruiken.
Aantal zonnepanelen berekenen
Als u weet hoeveel kWh u wilt opwekken, kunt u het aantal zonnepanelen berekenen. Het aantal zonnepanelen is afhankelijk van het beschikbare dakoppervlak en de dakrichting. Met speciale software kunnen onze adviseurs uw dak tot op de centimeter opmeten en bekijken of u door de dag last heeft van schaduwval. Als u namelijk last heeft van schaduwval zullen wij een correctie doorvoeren op de potentiële opbrengst.
Onze adviseurs berekenen aan de hand van PVGIS gegevens hoeveel kWh zonnepanelen in uw persoonlijke situatie kunnen opleveren. PVGIS is een Research Centrum van de Europese Unie die aan de hand van de ligging en hellingshoek van uw dak de instraling heeft bepaald.
Soorten zonnepanelen
Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Sommige zonnepanelen wekken meer energie op dan andere. Aan de hand van de hoeveelheid energie u wilt opwekken en hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen, kunt u bekijken welk vermogen zonnepaneel het meest geschikt is voor uw situatie.
De zonnepanelen in ons assortiment variëren van 275 Wp tot 370 Wp. Als u maar weinig beschikbare ruimte op uw dak heeft, kunt u met zonnepanelen met een hoog vermogen wellicht toch uw gewenste opbrengst behalen.
Meer informatie
Zoals u hierboven kunt lezen, komt er toch wel iets bij kijken als u wilt berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Heeft u vragen? Dan helpen wij u graag. Onze adviseurs kunnen ook geheel vrijblijvend het optimale zonnepanelensysteem voor u berekenen. Vul hiervoor de Dakcheck in. Een van onze adviseurs zal dan spoedig contact met u opnemen.
De afmeting van zonnepanelen zijn over het algemeen altijd gelijk. Bij het vergelijken van zonnepanelen kijkt men dan ook niet naar de grootte maar naar prestatie en esthetiek. Bij particuliere installaties is de afmeting doorgaan 1650 x 992 x 35 mm.
Zonnepanelen afmetingen kiezen
De verschillen in de afmetingen van zonnepanelen zijn miniem; het gaat hier telkens om enkele millimeters. Bij het vergelijken van zonnepanelen kijkt men dan ook niet naar de grootte, maar naar de prestatie en esthetiek van de panelen. Het is namelijk belangrijk dat de zonnepanelen genoeg energie opwekken om (zoveel mogelijk van) uw energieverbruik te dekken. Sommige mensen kiezen specifiek voor zwarte zonnepanelen omdat ze de blauwe panelen niet mooi vinden.
Onze adviseurs kunnen aan de hand van recente luchtfoto’s en speciale software precies berekenen hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen.
Of uw woning geschikt is voor zonnepanelen ligt voornamelijk aan de dakrichting, de hellingshoek van het dak en de eventuele aanwezigheid van schaduw.
Welke dakrichting is het meest geschikt voor zonnepanelen?
Hellingshoek zonnepanelen
Wilt u zonnepanelen plaatsen? Bekijk dan eerst of uw dak geschikt is. Dit hangt vooral af van de oriëntatie en hellingshoek van uw dak. De dakrichting bepaalt namelijk de instraling van de zon en daarmee de opbrengst van uw zonnepanelen. Wilt u zonnepanelen plaatsen op een schuin dak? Dan geeft een zonnepanelen installatie op een dak gericht op het zuiden de meeste opbrengst. Helaas zijn niet alle daken precies richting het zuiden georiënteerd. Dat wil echter niet zeggen dat het niet rendabel is om zonnepanelen te plaatsen.
Beste dakrichting
De dakrichting is erg belangrijk voor de werking van zonnepanelen. Zonnepanelen werken immers op zonlicht, dus met een optimale zoninstraling haalt u het meeste rendement uit uw zonnepanelen. De beste oriëntatie van zonnepanelen is richting het zuiden. Bij deze dakrichting vangen de pv panelen het langste zonlicht op. Zonnepanelen richting het noorden zijn meestal niet rendabel.
Zonnepanelen op het oosten of westen
Als uw dak gericht is op het oosten of westen wekken uw zonnepanelen gemiddeld 20% minder energie op. Bij een dak richting het zuidoosten of zuidwesten zien we doorgaans een verlies van ongeveer 10%. Hierbij is de hellingshoek van uw dak bepalend.
Hellingshoek van uw dak
De ideale hellingshoek voor zonnepanelen is 35 graden. Met deze hellingshoek heeft u de optimale zoninstraling en leveren de zonnepanelen de meeste opbrengst. Bij daken gericht op het zuiden is het vermogensverlies bij ongunstige hellingshoeken (tussen 10 en 60 graden) maximaal 10%. Indien het dak op het oosten of westen is georiënteerd, kan het verlies oplopen tot 30%.
Oost-west opstellingzonneveld belectric
Bij zonnepanelen op een plat dak heeft u het voordeel dat u zelf de richting en de hellingshoek kunt bepalen. Zonnepanelen op een plat dak brengen het meeste op als u ze richting het zuiden plaatst met een hellingshoek van 15 tot 20%.
Er wordt ook steeds vaker gekozen voor een oost-west opstelling op platte daken. Bij de montage van de zonnepanelen wordt dan een kleinere hoek toegepast van 10 tot 13 graden. Bij een oost-west montage wordt ongeveer 10% minder opbrengst per jaar gehaald dan bij een opstelling op het zuiden maar u kunt doorgaans wel 30 tot 40% meer opbrengst uit het beschikbare dakoppervlak behalen. Dit omdat het dakoppervlak efficiënter wordt benut.
Schaduw op uw dak
De dakrichting en hellingshoek zijn niet de enige factoren waar u rekening mee moet houden. Om te bepalen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen moet u ook kijken naar schaduwval gedurende de dag. Als uw zonnepanelen schaduw vangen gedurende de dag heeft dit invloed op de werking van uw pv systeem. Schaduw op een zonnepanelensysteem is als een voet op een tuinslang. Enige schaduwval kan wel nog gecompenseerd worden door middel van optimizers of micro omvormers. Een van onze adviseurs kan u hier meer informatie over geven.
Meer weten?
Het is aan te raden om een adviseur naar uw dak te laten kijken om te bepalen of zonnepanelen rendabel zijn in uw situatie. Met behulp van speciale software kunnen we precies berekenen welke zonnepanelen geschikt zijn voor uw situatie en hoeveel het zal opleveren. Vul hiervoor de ZonnepanelenCheck in. Onze adviseurs nemen dan binnen twee werkdagen contact met u op.
Wilt u zonnepanelen kopen, dan is het slim om eerst te berekenen welk type zonnepaneel het beste bij uw situatie past. Dit doet u aan de hand van uw energieverbruik en dakoppervlak. Zoek hierbij de beste prijs – opbrengst verhouding. Tevens is het slim om informatie over merken en leveranciers in te winnen. Het gaat hier immers over een investering voor lange termijn, dus u moet weten dat u goed zit.
Lees hier meer over zonnepanelen kopen
Vragen op categorie:
Stel je vraag
Staat jouw vraag niet in ons overzicht? In onderstaand formulier kun je je vraag kwijt. Nadat wij je vraag hebben ontvangen, nemen we zo snel mogelijk contact met je op.
* Verplicht veld